Blog: Oproep: werk mee aan een manifest voor de Bellamybuurt

In de Bellamybuurt is momenteel veel aan de hand. Sinds een paar jaar neemt de drukte in het buurtje toe. Veel mensen willen komen wonen in de buurt, nieuwe ondernemers stromen binnen. We zien steeds meer toeristen en uitgaanspubliek in onze al dichtbevolkte straten.

Door deze drukte hebben bewoners last van herrie, terrassen en vuilnis en voelen zich bedreigd door de exploderende huizenprijzen. Met nog meer vastgoedprojecten voor de boeg lijkt dit een permanente verandering. Of kunnen we nog iets doen?

We willen met een groot buurtmanifest duidelijk maken aan bestuur en bezoekers wat er volgens ons moet gebeuren om de buurt leefbaar te houden.

We dachten aan een groot mobiel billboard met 5 punten die we verzamelen in de buurt. Mensen op straat kunnen dan de 5 punten met een dikke stift ondertekenen of aanvullen. Doordat het mobiel is kunnen we het naar verschillende locaties en mensen brengen.

Oproep: heb je punten voor in het manifest? Geef ze door en beslis welke punten in de top 5 komen! Mail naar info@bellamybuurtbeweging.nl

Discussieer mee!

Log hieronder in met je Facebook-, Twitter- of Google-account, of maak een account aan. We horen graag van je!

 • Pingback: Wat houd je bezig in de buurt? – Bellamybuurt Beweging()

 • Bellamybuurt autovrij 🙂

 • Witte fietsenplan in Amsterdam > minder auto’s & minder fietsen

 • ikbenamsterdam

  Over welk bestuur heb je het Else?
  Als je er echt iets aan wil doen moet je niet bij het lokale bestuur, de Bestuurscommissie van West zijn. Gelet op hun verantwoordelijkheidsrelatie naar het College van B&W zijn deze algemeen bestuurders niet in staat om zich met kracht te verzetten tegen wat men in de Stopera bedenkt. Ondanks hun goede bedoelingen. De kern van de problemen die men in de Bellamy ervaart, ontstaat bij de afdeling economie van de Gemeente. Zij bepalen onder verantwoordelijkheid van wethouders Ollongren en Kock wat er met dit buurtje gebeurd. De bestuurscommissie mogen slechts meepraten en echt ruimte voor diepgaande discussies over wat er leeft in de buurt dat laten de beperkte vergaderagenda’s niet toe.
  Het oplossen van de ergernissen die je hier benoemt zouden slechts symptoombestreiding zijn.
  Je moet daarom bij de bron van het probleem beginnen en dat is het beleid van de Gemeente.
  In dat beleid zie je een zeer sterke afspiegeling van de retail lobby.
  We hebben een stadsbestuur dat niet erg opgewassen is tegen de mythe die zegt dat het allemaal goed is voor de economie. Sterker nog, de gemeente gebruikt zeer veel instrumenten om het in de buurt steeds drukker te maken. Al die instrumenten vormen samen voor gentrification van de buurt.
  Dit zijn er een paar; Foodtrucks, creatieve en culturele kwartiermakers, mengformules, zodat je een biertje bij de kapper kan drinken, bijzondere hotelconcepten, brugvleugelterassen etc etc. Allemaal leuke ideetjes die maar een doel hebben, het opwaarderen van de buurt.
  Dit heeft op de lange duur een uitdrijvend effect op de zittende bewoners, airbnb en andere shortstay activiteiten doen daarna de rest om ook nog eens de vastgoedmarkt voor de huidige bewoners negatief te beïnvloeden.
  1) Laat wethouder Ollongren een echte hotelstop afroepen.
  2) Laat wethouder Ivens Airbnb verbieden
  3) Laat wethouder Kock stoppen met de uitverkoop van de publieke ruimte
  4) Laat wethouder Van den Burg er voor zorgen dat een bestemmingsplan niet een beleidsplan is maar een juridisch dichtgetimmerd document is waar bewoners met zekerheid op kunnen vertrouwen.
  5) Hef de bestuurscommissies per direct op. (en vraag minister Plasterk de oude stadsdelen weer toe te staan)

  Stop met het promoten van de stad, die verkoopt zichzelf wel! Het is geen crisis meer!

 • beter: fietsenparkeervergunningen en individuele fietsenparkeerplekken. Geen zwerffietsen meer of wildparkeren!