Header afbeelding

Blog: Bestuurscommissie vergadert met bewoners midden in de Bellamybuurt

De Bellamybuurt is de laatste weken hét podium voor lokale democratie. Na een succesvol Stadsgesprek op 12 november met meer dan honderd bewoners, hield de bestuurscommissie gisteravond een AB-vergadering in Belcampo met de bewoners over de uitkomsten van het Stadsgesprek. Een afvaardiging van ruim 20 betrokken bewoners was hier bij aanwezig.

Een bijzondere setting, zo midden in de buurt waar het over gaat. Maar bijzonder en betrokken is het hele proces. De ‘Bellamybuurt in Beweging’ haalt al weken onderwerpen op uit de buurt, organiseerde verschillende bijeenkomsten en gaat nu verder met het gesprek tussen bestuurscommissie en bewoners.

Stadsgesprek
In oktober hebben 2.000 mensen uit heel Oud-West een uitnodiging gekregen voor het Stadsgesprek. Zij waren via een loting geselecteerd. Voorafgaand aan het Stadsgesprek op 12 november konden alle bewoners uit heel Oud-West via de website van de ‘Bellamybuurt in Beweging’ bepalen welke thema’s er tijdens het Stadsgesprek centraal moesten staan. Vakantieverhuur, Commercialisering van de Openbare Ruimte, Grofvuil, Fietsparkeren en het Veranderende karakter van de buurt kwamen hier als top 5 uit. “In verschillende groepjes hebben ruim 100 bewoners uit heel Oud-West allerlei concrete oplossingen bedacht. Dat krijg je namelijk als je bewoners laat nadenken over oplossingen”, aldus de kwartiermakers van de ‘Bellamybuurt in Beweging’.

Vergadering midden in de buurt
Bij aanvraag van een horecavergunning kijken wat de parkeerdruk wordt, een buurtsafari, op elk blok een zichtbaar afvalproject zijn een aantal van de oplossingen. Maar met alleen bedenken van oplossingen kom je er niet. Het is nu taak voor het Stadsdeel om er iets mee te doen. En hiervoor werd een officiële AB-vergadering verplaats naar de Bellamybuurt. Jeroen van Berkel: “Het is heel bijzonder wat er hier gebeurt. Normaal gaan ideeën van bewoners eerst de organisatie in voordat het bij de bestuurscommissie komt. Nu spreken bewoners in een officiële vergadering direct met de bestuurscommissie. En zij hebben beloofd dit op te laten nemen in de gebiedsplannen. Door dit soort gesprekken te voeren over dagelijkse problemen in Oud-West en concrete oplossingen van bewoners serieus te nemen, geef je hen voor het eerst grip op hun eigen buurt.”

Hoe nu verder?
De leden van de Bestuurscommissie hebben de bewoners allerlei vragen gesteld over hun plannen voor de buurt. Dinsdag 13 december brengen zij deze plannen in tijdens de AB-vergadering over de gebiedsplannen. Dan worden de plannen voor 2017 besproken.

Discussieer mee!

Log hieronder in met je Facebook-, Twitter- of Google-account, of maak een account aan. We horen graag van je!